Volgens recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de BCCMA in het kader van de Mobicar-beurs, is reizen met een motorhome of caravan voor de meerderheid van de Belgen veel meer dan alleen een manier van vervoer. Zoals Prof. Dr. Dirk De Wachter, psychiater aan de KU Leuven, benadrukt, biedt deze vorm van reizen een uniek gevoel van vrijheid en helpt het mensen om opnieuw contact te maken met de essentie, weg van de materiële ballast en rigide planningen. Bijna twee op de drie Belgen bevestigt dat deze manier van reizen hen een ongeëvenaard gevoel van vrijheid en mentaal welzijn biedt, waardoor elke trip een moment van ontspanning en herbronning wordt.

Kamperen: een goed verankerde passie bij de Belgen

Kamperen blijft een zeer gewaardeerde activiteit. Ruim de helft (52 %) van de ondervraagden geeft aan van deze vorm van vrijetijdsbesteding te genieten. Onder deze liefhebbers verkiest één op de zes (17 %) te kamperen met een caravan of motorhome. Deze belangstelling komt ook tot uiting in de cijfers: bijna een kwart van de Belgen huurde al eens een motorhome of caravan en 12 % kiest voor dit type reis voor korte verblijven.

Vrijheid en welzijn: een winnende combinatie

Voor twee op de drie Belgen (66 %) is reizen met een motorhome of caravan een van de beste manieren om aan de dagelijkse stress te ontsnappen. Het gevoel van vrijheid dat ermee gepaard gaat wordt vooral gewaardeerd door de 34-54-jarigen, waarvan 71 % deze mening deelt. Reizen op deze manier helpt ook de mentale veerkracht te versterken: 68 % van de mensen die al met een motorhome of caravan heeft gereisd, geeft aan dat dit een positief effect heeft op hun mentale gezondheid. En voor de meest stressgevoelige personen zijn de voordelen nog duidelijker: 76 % van hen merkt een aanzienlijke verbetering van hun welzijn.

Prof. Dr. Dirk De Wachter verklaart:
“Contact met de natuur, ontdaan van al teveel materiële ballast en niet gebonden aan een strikte planning: ziedaar een recept voor vakantie waar veel mensen deugd zullen van hebben. Het subjectieve gevoel van vrijheid in een wereld die beleefd wordt, al overgeregeld en overprikkeld is, is een grote troef van het kamperen. Het kan menig overspannen mens de weg tonen naar een meer getemporiseerd bestaan.”

Motorhome en caravan: voor een ongeëvenaarde vrijheid

Motorhomes en caravans zijn meer dan enkel een vervoersmiddel: ze staan synoniem voor flexibiliteit en vrijheid. Of het nu gaat om een roadtrip door meerdere landen of een kort uitje in eigen land, deze voertuigen stellen je in staat om op je eigen tempo te reizen. Ze zijn ook perfect voor praktischere situaties: 18 % van de reizigers gebruikt ze om na een feestje ter plekke te overnachten en zo onder meer te voorkomen dat ze een chauffeur moeten aanwijzen, en 15 % om in alle rust evenementen bij te wonen. Deze voertuigen zijn de ideale metgezellen voor iedereen die van elk moment wil genieten.

Mobicar: de beurs die je niet mag missen

Van 26 tot 29 september verwelkomt Brussels Expo Mobicar, dé ontmoetingsplaats voor alle kampeerliefhebbers. Dit evenement is een must om de nieuwste innovaties op het gebied van motorhomes, caravans en hun accessoires te ontdekken. Meer dan 300 merken en exposanten zijn aanwezig om de bezoekers een overzicht te bieden van de vele facetten van deze bevrijdende en gunstige levensstijl voor de mentale gezondheid.

Mobicar

Over de studie

Deze online enquête werd uitgevoerd door onderzoeksinstituut iVOX in opdracht van de BCCMA tussen 30 mei 2024 en 6 juni 2024. De enquête werd afgenomen bij een representatieve steekproef van 1.000 Belgen, geselecteerd op basis van taal, geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. De foutenmarge voor deze steekproef is 3,02 %.